Se alle programmer

71° nord

Tilgjengelig på Dplay

Ny spektakulær topptur…

Publisert: av Vivi Trosvik
…men fire ukers slit merkes på kroppen. Orker 71˚ nord-deltakerne nok en krevende etappe uten å ryke på tidsfristen?

Det ligger an til en fantastisk topptur i Lyngen i Troms for de seks som fremdeles er med på ferden til Nordkapp. På randoneeski skal de over fire tinder ved å krysse Uløya fra vest til øst, og blytunge 1 142 høydemetre venter. For enkelte fortoner oppdraget seg som en drøm. Andre gruer seg til nok en krevende etappe. Utfordringen nå, er å få alle med. Kanskje på bekostning av tidsfristen klokka 14 påfølgende dag.

Vrient veivalg og høyt tempo

Når Tom Stiansen ønsker velkommen til neste oppdrag, er det til et panorama av tusen meter høye fjelltopper som stiger opp fra fjorden. Her bruker skikjørere gjerne en dag på å klatre opp fjellsidene, for så å oppleve en spenstig nedkjøring unnagjort på få minutter.

71˚ nord-deltakerne derimot, må starte til fots. Barmark betyr en tung oppstigning gjennom krattskog uten sti, men de er tvunget til å holde tempoet oppe selv om det er vanskelig å navigere.

I kveldsmørket kan de omsider spenne på seg skiene på vei mot tvungen camp ved Blåtinden i minimum ti timer. Enkelte begynner å gå tom for krefter og biter seg fast i ryggen foran for å klare å holde følge. Andre får kortere lunte av sutring og klaging. Dessuten er det sykt bratt, og i plutselige tåkeskyer er det vanskelig å finne riktig kurs mot toppen.

Våkner i en drøm

Morgenen etter våkner gjengen opp til et vanvittig skue, og slitet er verdt strevet.

– Jeg er forelsket. Det er det råeste jeg noen gang har sett, utbryter én med hodet ut av teltåpningen.

– Det er akkurat som på bilder i magasiner. Tenk å stå opp til noe så fint som dette. Det er som å våkne opp i en drøm, supplerer en annen, og gleder seg til nedkjøringen.

Irritasjonshelvete

Først skal de over både Uløytinden og Kjelvågtinden, men hvor skal de legge sporet? Klokka er langt mer enn de håper på. Noen kropper har fått nok, og det gås på vilje og lagprestasjon.

Dessuten skal de gjennom krattskogen nok en gang – en barriere som viser seg å bli et sant helvete av irritasjon.

Allianser er historie?

Tom står ikke bare med fasit på hvorvidt etappen er underkjent eller ikke. Han konstaterer også at stemningen har tilspisset seg, og at det trolig vil ta på å sende noen hjem.

Alle må gutse i frikortkonkurransen, for det er blitt viktigere enn noensinne å vinne.

Tidligere allianser ser nemlig ut til å være historie. Vil én persons vurderinger være utslagsgivende i dagens valg?