Se alle programmer

71° nord

Tilgjengelig på Dplay

Hvem går til finalen?

Publisert: av Vivi Trosvik
Håvard, Birgitte, Stian og Hilde i nervepirrende race med Nordkapp i sikte.

En egen variant av Finnmarksløpet, verdens nordligste og kanskje tøffeste hundeløp, er rammen rundt den nest siste etappen i årets 71˚ nord. Med hvert sitt hundespann skal de fire semifinalistene konkurrere i to lag fra Mattisdalen til Alta sentrum. Det ligger an til et nervepirrende race over vidda. Første lag over mål er sikret plass i finalen!

Gutser og gir alt

Strekningen skal tilbakelegges i to deletapper; den første til fots og den andre med hundespann. Hvert lag får utdelt hver sin lederhund ved start, og denne skal være med under hele løpet. Lagduoen som kommer sist, må kjempe i duell om den tredje finaleplassen.

— Mye står på spill, slår Tom fast, og så snart semifinalistene har trukket om lagsammensetningen, konstaterer én av de fire:

— Jeg er såpass nærme at jeg kommer til å gutse og gi absolutt alt for å komme meg til Nordkapp, uansett hva som måtte komme av utfordringer!

Målbevisst optimisme og frustrerende demotivasjon

De respektive lagene starter med én times mellomrom og sikter seierssultne inn på Sikkahompen på vei til Gampvannet. Men hva når to topper har samme navn? Hva når det skal forseres strie elver med høy vannstand? Og hva når ett av lagene velger en lengre men langt slakere rute fremfor konkurrentenes bratte og korte alternativ?

Ved Gampvannet venter hundespannene. Deltakerne har gått maks av hva de har kunnet, men nye strabaser venter og stemningen blant de fire veksler mellom målbevisst optimisme til frustrerende demotivasjon.

Flaksen snur?

Når teamet i tet punkterer, er det for alvor grunn til å frykte motstanderne. De skal imidlertid også få smake irriterende uhell idet de kjører seg bom fast i et myrhull. Å ha blod på tann og godfølelse av å lede solid på rivalene, er ikke nødvendigvis i overensstemmelse med virkeligheten – for flaksen kan like godt snu.

— Vi konkurrerer to og to, men er fortsatt et lag på fire, uttaler en av deltakerne underveis. Men samtlige har fått ferten av finaleplass, og ved leirplassen for natten diskuteres taktikk på kryss og tvers av konstellasjonene.

Spenningsnivå som sprenger skalaen

Hvilket lag ligger i tet på vei inn mot Alta sentrum og innkasserer de to første plassene i det siste og endelige oppgjøret på Nordkapp? Og hvem må ut i en skjebnesvanger duell spesielt tilrettelagt av Mensa Norge og derfor den vanskeligste til nå?

— Situasjonen er svært spesiell. Det er vinn eller forsvinn på en helt annen måte enn tidligere. Spenningsnivået er høyt. Det sprenger skalaen! sier en av duellantene før det hele avgjøres…

71˚ nord ser du på TVNorge mandager klokka 20.30.